TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Tippek-Trükkök

Tippek- trükkök- tanácsok


Figyelem! A Magyar piacon megjelentek a próbanyomatos II. osztályú tapéták, sok esetben trükkös külföldi érdekeltségű cégek kínálatában. A -40% vagy -60% az I. osztályú termék kereskedelemben nem létezik. Ne dőljön be, mert a végén az olcsó lesz a drága!


A megfelelő tapéta kiválasztása,hogy ne csalódjon...

Mindegy,hogy egy elegáns egyszínűt vagy tarka nagymintás tapétát részesít előnyben,de egy pár alapkövetelményt mindenképp érdemes szem előtt tartania,hogy minél hosszabb ideig gyönyörködhessen választott tapétájában:


  1. a kulcsszó: minőségi tapéta -nem feltétlenül az árra gondolunk.Jó tanács,hogy kerülje az agyon akciózott tapétákat,ezek elfekvő készletek-sokszor másodosztáyúak-voltak,amiket évekig nem tudtak értékesíteni. Kizárólag Magyar cégtől vásároljon,így elkerülheti a helytelen fordításból adódó vitákat is.

  2. ha már volt része régi tapétát eltávolítani és ettől a munkától szeretné saját magát megkímélni, javasoljuk válasszon vlies alapú tapétát. A vlies alapú tapéták az eltávolításkor szinte maradék nélkül,egyenletesen eltávolíthatóak a falfelületről. Viszont előfeltétel,hogy a tapéta előzőleg vlies tapétaragasztóval legyen felragasztva.

  3. mindig megfelelő mennyiséget vásároljon,ha határeset akkor inkább egy tekerccsel többet! Ha kevés, előfordulhat hogy később már nem lehetséges ugyanazt az árnyalatot-sőt a tapéta mintát- beszerezni,és mivel a nyomdatechnikában nincs kettő egyforma színkeverés, a régi színárnyalat az újtól eltérhet. Ha egy tekercs marad nem gond,utólag mindig jól jöhet ha tartalékban van tapétája.Egy tapéta webáruház árképzése mindig kedvezőbb a hagyományos boltoknál,ezért ha itt vásárol,kevesebb fog önnek kerülni.

  4. ügyeljen a jó minőségű tapétaragasztóra, és ne rontsa el a végeredményt csak azért mert egy-két dobozzal kevesebbet vásárolt. Mivel vízzel nem lehet tapétát ragasztani, ne térjen el a használati utasítástól és ne hígítsa túl a tapétaragasztót.

Sok kellemetlenségtől és utánajárástól szabadulhat meg,ha megfogadja tanácsainkat!


Gyakori kérdések és válaszok:

Mi a vlies tapéta?

A vlies tapéta - Angolul non woven- a papíralapú tapétáktól abban különbözik,hogy a hordozófelület ebben az esetben egy magas minőségű speciális Vlies anyag,amit zellulóz, textil-gyapjúrostszálak és a megfelelő kötőanyag keverékéből állítanak elő. A tapéták felülete ettől függetlenül lehet vinyl, amiket különböző mennyiségben és vastagságban hordanak fel a tapéta felületére, az elérni kívánt felületi ellenállás mértékében. Tehát a vlies alapú tapéták alapja más mint a sima papír alapúaké. Ennek előnyei: Vlies tapétával különösen könnyű a kivitelezés: a tapéta hátoldalának ragasztózása helyett a tapétázandó falfelületre kell a megfelelő ragasztót felhordani,majd ebbe a ragasztóágyba kell várakozási idő nélkül a tapétacsíkot fektetni. A Vlies hordozórétegnek köszönhetően a tapéta stabil marad,a gyűrődések elkerülhetők és a puhulási idő elhagyható. A Vlies hordozórétegű tapéták a kissebb felületi repedéseket áthidalják, a vlies alapanyag a gyapjúrostoknak hála képes szellőzni is-de ez függ a felület viniy vastagságától is; a vlies tapétákat a következő tapétázáskor maradék nélkül eltávolíthatjuk a falfelületről,általában a csíkok egyben lehúzhatóak a falról,a felületet ilyenkor sokkal könnyebb lesz előkészíteni. A rasch tapéta gyártó kínálatában rengeteg szép mintát talál vlies tapétából.

Hogyan számoljam ki,hogy mennyi tapétára lesz szükségem?

A legegyszerűbb az amikor úgy kalkulál,hogy egy tekercsből 3 csíkot tud majd leszabni- az illesztéseket is figyelve- ami egy szabvány 53 cm széles tapétánál kb.1,5 méter széles tapétázott felületet jelent. Ez a számítás 2,9 méter belmagasságig megfelelő. Azután csak el kell osztania a felület szélességét az 1,5 méterrel , és megkapja a szükséges tekercsszámot. Maradékok lesznek ugyan, de mindig felfelé kerekítsen mert ha keveset vásárol,akár hetekig is várhat egy tekercsre,hogy be tudja fejezni a munkát. Inkább maradjon mint sem kevés legyen! Bonyolult felületeknél számítsa ki a területet nm-ben, majd ossze el egy tekercs tapéta területével és a nagyságtól függően adjon hozzá 1 vagy 2 tekercset.

Mit jelent az,hogy egyenes vagy eltolt illesztésű egy tapéta?

A tapétát kicsomagolva és letekerve látható,hogy a minta a szélén nincs befejezve, az majd a mellé kerülő következő tapéta csíkkal fog kiegészülni. Attól függően,hogy a minták a tapéta mindkét szélén ugyanabban a sorban vannak vagy egymáshoz képest a bal és a jobb oldalon eltolva, különböztetjük meg a két mintanyomást. Míg az előző esetben könnyebb dolgunk lesz addig az utóbbi esetben időigényesebb a munka és több lesz a vágási veszteség is.

Csempe helyett rakhatok mosható tapétát?

Azt lássuk be,hogy csempét nem tud tapétával kiváltani. Vannak úgynevezett súrolható tapéták,melyek felülete vastag vinyl réteget kapott, de a hordozóréteg ugyanúgy papír alapú.Erősen vizes helységekben és vízterhelésnek tartósan kitett felületekre nem alkalmas a tapéta. Ahol az a cél,hogy egy alkalmanként mosható felületet kapjunk- pld. konyhapult fölötti részen-lehet tapétát ragasztani, de csakis "kefével súrolható" piktogrammal ellátottat. Használjunk spezial tapétaragasztó, figyeljünk a tökéletes illesztésekre és a negatív sarkokban színtelen sziloplaszttal erősíthetjük meg és tehetjük a vízzel szemben ellenállóbbá a tapétát.

A régi tapétát minden esetben el kell távolítani a falfelületről?

Régi tapétát ajánlott a falfelületről minden esetben maradék nélkül eltávolítani,egy szárazon lehúzható vagy Vlies tapéta minőséggel ez a munkafolyamat fáradság nélkül gyorsan elvégezhető.Egyéb esetekben használjon tapéta leoldót és megfelelő tapétakaparó szerszámot.Ne feledje, a reklamációk 80%-ban a nem megfelelő falelőkészítés okolható.

Glettelés, glettanyagok

Különösen fontos munkafolyamat,főleg vinyl bevonatú nehéz tapéták esetében.Javasoljuk használjon jó minőségű glettanyagot,a gyártó utasításait minden esetben tartsa be,és ne hígítsa túl a por alakú gipszbázisú glettanyagot. Világos árnyalatú Vlies tapéták esetében fehér színű glettanyag javasolt,hogy a fal felűleten lévő sötétebb foltok a tapétán száradás után ne üssenek át.Ha mégis szürke glettanyagot használtak és a tapéta világos színárnyalatú,érdemes egyszer a felületet fehér színű diszperziós falfestékkel átfesteni és csak a teljes száradás után kezdeni a tapéta ragasztásához.Ha bizonytalan,minden esetben hívjon szakembert. A mai vékony viniyl felülettel ellátott tapéták alá,ha szükséges glettelni, javasoljuk a műgyanta bázisú falsimító anyagok használatát.Ez az anyag segít a tapétaragasztó egyenletes kiszáradásában is.

Tapétaragasztók

Kereskedelemi forgalomban számtalan tapétaragasztó kapható,többségben megfelelő minőségben de választás előtt mindig kérje ki a kereskedő tanácsát.

Ajánlott ragasztófajták:

NORMAL: papír és habosított tapétákhoz ajánlott.A keverési arány változtatásával keverheti erősebbre- kevesebb víz- vagy normál módon.A ragasztó dobozán található használati utasítás részletesen ismerteti az arányokat.

SPEZIAL:vinyl és erősen mosható felületű tapétákhoz ajánlott.

INSTANT: nehéz tapétákhoz ajánlott,melynek az oldódási ideje rövidebb.

VLIES: vlies tapétákhoz ajánlott,a falragasztásos technikához.

CMC alapú ragasztót nem ajánlunk,mert arra a legtöbb gyártó nem vállal garanciát!

A legtöbb tapétaragasztó oldódási ideje fél és egy óra közötti idő,de eredményesebb hatást és simább ragasztót kaphat ha két-három órával a ragasztás előtt bekeveri és feloldja a por alakú tapétaragasztót.Általában a régebben kapható tapétaragasztókra volt jellemző a tapéta sárgulása,ez az erősen szennyezett és/vagy nikotinnal átitatott falak esetén következett be amikor a ragasztó összetétele reakcióba lépett a nikotinos felülettel.Ilyen falfelületek esetében javasolt mindenképp szakembert hívni.


Rendelés menete tapéta webáruházunkból:

Tapéta kollekciók kiválasztása:

Vigye az egeret a 'TAPÉTA KOLLEKCIÓK' menüpontra,majd a megjelent almenükből válassza ki a 'TAPÉTA KATALÓGUSOK' pontot,amire ha ráviszi az egeret,megjelennek az aktuálisan rendelhető kollekciók.Kattintson a katalógus szövegére,a kiválasztott katalógus mintáit rögtön elérheti.

Kereső használata:

A menüpont alatt található tapéta kereső segítségével tud szűrni árkategória, stílus és minta szerint. Javasoljuk először minta szerint keressen,ha a találatokat soknak találja,szűkítsen az árkategória vagy a stílus megadásáva. A szűrőt egyéb,tetszőleges variációban is használhatja. Ha tudja a tapéta azonosítószámát,a jobb oldalon található keresőbe beütve kereshet adott cíkkszámra- kérjük ide csak cikkszámot gépeljen.

Weboldalunkat folyamatosan fejlesztjük így előfordulhat,hogy a termék még nem került fel a kínálatba viszont rövid idő alatt beszerezhető.Ha nem találja a keresett tapétát,de ismeri a cikkszámát,írjon nekünk és mi hamarosan válaszolunk Önnek.


A régi tapétát minden esetben el kell távolítani a falfelületről?

Régi tapétát ajánlott a falfelületről minden esetben maradék nélkül eltávolítani,egy szárazon lehúzható vagy Vlies tapéta minőséggel ez a munkafolyamat fáradság nélkül gyorsan elvégezhető.Egyéb esetekben használjon tapéta leoldót és megfelelő tapétakaparó szerszámot.Ne feledje, a reklamációk 80%-ban a nem megfelelő falelőkészítés okolható.

Glettelés, glettanyagok

Különösen fontos munkafolyamat,főleg vinyl bevonatú nehéz tapéták esetében.Javasoljuk használjon jó minőségű glettanyagot,a gyártó utasításait minden esetben tartsa be,és ne hígítsa túl a por alakú gipszbázisú glettanyagot. Világos árnyalatú Vlies tapéták esetében fehér színű glettanyag javasolt,hogy a fal felűleten lévő sötétebb foltok a tapétán száradás után ne üssenek át.Ha mégis szürke glettanyagot használtak és a tapéta világos színárnyalatú,érdemes egyszer a felületet fehér színű diszperziós falfestékkel átfesteni és csak a teljes száradás után kezdeni a tapéta ragasztásához.Ha bizonytalan,minden esetben hívjon szakembert. A mai vékony viniyl felülettel ellátott tapéták alá,ha szükséges glettelni, javasoljuk a műgyanta bázisú falsimító anyagok használatát.Ez az anyag segít a tapétaragasztó egyenletes kiszáradásában is.

Tapétaragasztók

Kereskedelemi forgalomban számtalan tapétaragasztó kapható,többségben megfelelő minőségben de választás előtt mindig kérje ki a kereskedő tanácsát.

Ajánlott ragasztófajták:

NORMAL: papír és habosított tapétákhoz ajánlott.A keverési arány változtatásával keverheti erősebbre- kevesebb víz- vagy normál módon.A ragasztó dobozán található használati utasítás részletesen ismerteti az arányokat.

SPEZIAL:vinyl és erősen mosható felületű tapétákhoz ajánlott.

INSTANT: nehéz tapétákhoz ajánlott,melynek az oldódási ideje rövidebb.

VLIES: vlies tapétákhoz ajánlott,a falragasztásos technikához.

CMC alapú ragasztót nem ajánlunk,mert arra a legtöbb gyártó nem vállal garanciát!

A legtöbb tapétaragasztó oldódási ideje fél és egy óra közötti idő,de eredményesebb hatást és simább ragasztót kaphat ha két-három órával a ragasztás előtt bekeveri és feloldja a por alakú tapétaragasztót.Általában a régebben kapható tapétaragasztókra volt jellemző a tapéta sárgulása,ez az erősen szennyezett és/vagy nikotinnal átitatott falak esetén következett be amikor a ragasztó összetétele reakcióba lépett a nikotinos felülettel.Ilyen falfelületek esetében javasolt mindenképp szakembert hívni.


Tippek és trükkök tapétázásra

Tapétát vásárló ügyfeleimtől sokszor hallom azt a kérdést, hogy mi a divatosabb: a szoba teljes falfelületét vagy csak egy-egy csíkkal tapétázzunk. A kérdésre a válaszom: hogy ez függ a stílustól, a mintázattól és a pénztárcánktól. Ha veszünk egy igazi design stílusú tapéta mintát - pl.hanghullámokat és rezgéseket vizuáló kék mintás tapétát -lásd: Marburg Globalove 2017- akkor önmagában nem javaslom csak egy-két tekercs használatát, a többit az alapszínnel megegyező semleges hatásúval kiegészíteni, akár csak egy falfelületen belül. De egy elegáns stílusú pasztell színállású klasszikus tapéta család, ami egy katalógusból való, mindenképpen tetszés szerint variálható és kombinálható egymással. A nagyobb falfelület közepére építhetünk egy kiugró gipszkarton falat is majd ez lehet a fő motívum hordozófelülete erre lehet a mintás tapétát ragasztani,majd a két szélére pl. csíkost. Ezeknél a kombinációknál érdemes a kollekció tervezőjére hallgatni és egyazon katalógusból választani több fajta tapéta mintát, amiket majd egymással variálni szeretnénk. De a kérdésre visszatérve, egyre elterjedtebb ismét a helység komplett falfelületein a tapéta használata, de nagyszerű enteriőröket alkothatunk egy önmagában nagyobb falfelületen is. Ötleteket akár egy tapéta webáruház kínálatóból is meríthetünk. Az egy-két tekercs használatát akkor tartom ideális megoldásnak,ha valóban csak dekorációs céllal és nem mint falburkoló használjuk a tapétát.Azt még érdemes tudnia,hogy a tapéták felülete mindig valamilyen szinten mosható, éppen ezért jobban tisztítható és tovább marad tisztán mint egy egyszerű falfeltés.

Tapéták minőségi kritériuma

Ha tapétázni szeretnénk,az egyik legfontosabb minőségi kritérium a falfelület megfelelő előkészítése. Már csak azért is,mert a reklamációk több mint 80%-a erre vezethető vissza.Használjunk jó minőségű glettelőanyagot,tapétaragasztót és elengedhetetlen a minőségileg megfelelő tapéta. A tapéták alapkövetelménye, hogy a leszabott és beragasztózott csíkot kezünkben függesztve tartva is meg kell tudnia tartania saját súlyát, sem szakadnia sem deformálódnia nem szabad. Sajátkezű kivitelezés esetén előnyt élveznek a vlies alapú tapéták ahol elegendő a megfelelően előkészített falfelületet ragasztózni,további előny még,hogy ezekkel az anyagokkal egyre elterjedtebb a szélesebb - 70cm- tapéták gyártása, ami kevesebb illesztést és egységesebb falfelületet eredményez. Persze mesterember szakszerűen, pontosan és gyorsan tud dolgozni ezért ha nem csináltunk még ilyet akkor inkább hívjunk szakembert,de a munkadíjon nem érdemes spórolni hanem az ajánlatok közül a munkájára garanciát vállaló kivitelezőt érdemes kiválasztani. A tapéta használata több mint egyszerű falburkolás, struktúrát, színvilágot és hangulatot visz lakótereinkbe ellentétben a monoton falfestéssel. Egy jól eltalált és megfelelő minőségű tapéta kinézete még öt év múlva is újnak tűnik,ezért inkább megunni szokták mint sem lestrapálni.

Tapétázás előnyei

Tapéta előnye a hagyományos falfestéssel szemben, hogy a falfelületre egységes struktúrát és profi tervezők által tervezett dekorációs mintát tudunk felvinni, így sikerülhet színesebbé és hagulatosabbá varázsolni lakóterületeinket. A tapéták alapanyaga általában vlies, ez azt jelenti, hogy a hordozóréteg egy papír és gyapjúrost keverékéből előállított anyag, aminek áldásos tulajdonságait a tapéta felragasztásánál és későbbi leszedésénél is megtapasztalhatjuk. A szépen egyenletesen tapétázott felületet öröm megtapintani és a jól megválasztott minta, azon túl hogy a szemnek harmonikus vizuális élményt nyújt, funkciójában védi is a fal felületét, a nagyon vékony rétegben felhordott vinyl felületnek köszönhetően. A tapéták mintája sokrétű lehet, de az általános csoportosítás szerint megkülönböztetünk: klasszikus, modern, design és fiatalos stílusú tapétákat. A tapéták szélessége 53cm,de egyre elterjedtebb a szélesebb- 70cm vagy 1m szélességű - tapéták kínálata a kereskedelemben. Ezeknek a tapétáknak nagy előnye a kevesebb illesztés a falfelületen, ami kevesebb hibalehetőséggel és gyorsabb, szebb kivitelezéssel jár. A wallmaxx kft tapéta webáruház kínálatában találunk minden fajta szélességű tapétát és stílust, sőt a kivitelezésre is kérhetünk ajánlatot.

A vlies alapú tapéták hordozórétege környezetbarát anyag, ami gyapjúrost-textil keverékét tartalmazza. A tapétázás még soha nem volt ilyen örömszerű - természetesen a szakszerűen előkészített falfelületen -és a technikai fejlődésnek hála, a mai fejlesztések és nyomási technikák hihetelen dolgokat képesek visszaadni. Például a rasch famintás tapétáinak felületét egy melegen felhordott vékony vinyl réteg és az abba nyomtatott faerezet teszi tökéletessé,így az eredeti faerezettel megtévesztésig hasonlóvá válik. A felülete pedig mosható lesz,ez sem egy utolsó szempont.

A tapéta mintái szerteágazóak: klasszikus, design, 3d hatású, vagy kőmintás tapéták rengeteg variációban és színállásban léteznek. A színek kikeverésénél is szempont volt a környezetbarát szinezőanyagok használata a színélénkség megtartása mellett.