Tapéták tisztítása - újratöltve

Wallmaxx Webáruház
2022.10.31 17:00
Tapéták tisztítása - újratöltve

Ebben a szekcióban részletesebb leírást adok a tapéta tisztítás fogásairól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Vízálló

A tapéta ellenáll a nedvességnek és a fröccsenő víznek, mérsékelt páratartalom mellett is megtartja formáját és nem vetemedik. Az így megjelölt tapéta óvatosan és nedves ruhával tisztítható a szennyeződéstől. Fontos, hogy ne áztassa át a tapétát, és ne próbálja meg törléssel vagy dörzsöléssel eltávolítani a szennyeződéseket. Itt nedves, szöszmentes ruhával való enyhe dörzsölés javasolt. A vízálló tapéták gyakran tartalmaznak természetes szálakat, például papírt vagy fát, amelyek érzékenyek a nedvességre és a felületi szennyeződésekre. Először próbálja meg szárazra törölni. Az erős szennyeződéseket csak türelemmel és körültekintéssel lehet eltávolítani. Az elszíneződéseket gyakran nem lehet teljesen kiküszöbölni, csak minimalizálni.

Ápolási és tisztítási tipp

Ha előre látható, hogy a tapéta gyakran lesz kitéve fröccsenő víznek vagy szennyeződésnek, javasoljuk, hogy a falat egy átlátszó festékréteggel tömítse le a tapéta védelme érdekében . Az úgynevezett "elefántbőr" védi a tapétát és könnyen letörölhető.

 

   Mosható

    A mosható tapétákon a dupla hullám szimbólum látható, mivel a neve is sugallja, hogy nem csak mérettartók és vízállóak, hanem könnyebben eltávolíthatók róluk a szennyeződések. Az így jelzett tapétát nedves, nem vizes szivaccsal bedörzsölhetjük. A dörzsölést és törlést itt is kerülni kell, amennyire csak lehetséges. A strukturált felületet egy puha szivaccsal könnyedén megtisztíthatja. Tiszta és legfeljebb langyos vizet használjon, és ne használjon oldószeres tisztítószereket.

    Ápolási és tisztítási tipp:

    Erős szennyeződés vagy elszíneződés esetén adjon hozzá egy csepp mosogatószert a vízhez. A víznek nem szabad habosodnia! Enyhe tisztítószerrel is eltávolíthatja a kifröccsenő zsírt.

     

        Jól mosható

      A tapétáról eltávolítható a szennyeződés. A tapéta puha szivaccsal és enyhe szappanos vízzel letörölhető, kis nyomással dolgozzon, és szöszmentes ruhával szárítsa meg a tapétát. A zsír és az olaj részben eltávolítható, és minimálisra csökkenthető az elszíneződés. Kis nyomással és dörzsölő mozdulatokkal precízen tisztíthat. A jól mosható tapéták konyhában és fürdőszobában is használhatók, mivel a kifröccsenő víz nem árthat nekik. Ennél a tapétatípusnál a felületi szerkezet különleges szerepet játszik; a dombornyomott és sima tapéták könnyebben tisztíthatók, mint a háromdimenziós habszerkezetek. A habosított felületek kevésbé tömörek és érzékenyek a kopásra, ezért kis nyomással és törlőmozdulatok nélkül dolgozzon.

      Ápolási és tisztítási tipp:

      Tesztelje a tapéta tisztítását egy megmaradt darabon vagy egy nem feltűnő helyen. Így láthatja, hogy mely tisztítószerek elég kíméletesek és nem károsítják a tapétát. Mindig azonnal takarítsa el a kiömlött anyagot, például zsír- vagy olajfoltokat, hogy elkerülje az elszíneződést.

       

         Kopásálló

      Víz, enyhe szappanos oldat és puha kefe a megfelelő eszközök a súrolásálló tapéták tisztításához. A rugalmas tapéták szilárd szerkezetűek és letörölhető polár vagy vinil felülettel rendelkeznek. Az ilyen tapétákról az sütőről származó főzési fröccsenések és szennyeződések is könnyen eltávolíthatók. A könnyű, körkörös mozdulatok hatékonyak és jó eredményt biztosítanak. Ha a tapéta poros vagy megsárgult, nedves, szöszmentes ruhával is letörölheti. Ez különösen alkalmassá teszi őket forgalmas helyiségekben, például társalgókban, konyhákban vagy fürdőszobákban.

      Ápolási és tisztítási tipp:

      A foltokkal szembeni még nagyobb ellenállás érdekében a súrolásálló tapéta átlátszó műgyanta bevonattal is levédhető. Az üzletekben kapható folyékony tapéta védő, amit átlátszó fóliaszerűen átdörzsölhetünk a tapétán és letörölhetjük magunkról.

        

        Nagyon kopásálló

        Ezek a tapéták a legellenállóbbak bármilyen típusú szennyezéssel szemben. Ideálisak konyhába vagy fürdőszobába, még a magas páratartalom és a rendszeres fröccsenő víz sem árthat ennek a tapétaosztálynak. A tapétázott fal puha kefével, mikroszálas kendővel és szappanos vízzel letörölhető és tisztítható. A nedves törlőkendő ideális a szennyeződések eltávolítására, könnyű törlőmozdulatokkal és célzott dörzsöléssel szinte minden folt nyom nélkül eltávolítható. A nagyon kopásálló tapéták általában tartósak és rugalmasak is, ezért tapétázzák középületekben vagy üzletekben. A vinil vagy műgyanta bevonatú tapéták nemcsak dekoratívak, hanem nagyon tartósak is.

        Ápolási és tisztítási tipp:

        A tapéták egyszerű tisztítószerekkel tisztíthatók, de az oldószer alapú tisztítószerek még az erősen súrolható tapétákhoz sem ajánlottak. Nedves ruhával vagy szivaccsal és vízbázisú tisztítószerekkel dolgozzon. A szennyeződéstörlőt és tisztítószereket először egy megmaradt tapétadarabon vagy a fal egy nem feltűnő pontján tesztelje.

         

         

        Jó munkát kíván:

        WallMaxx és csapata