Tapéták illesztése

Wallmaxx Webáruház
2022.09.01 16:00
Tapéták illesztése

A mintaillesztést nem hagyhatjuk figyelmen kívül olyan tapéták esetében, amelyek jellegzetes textúrájúak és ismétlődő mintával vagy motívummal rendelkeznek.

Három kategóriát különböztethetünk meg:

 

- eltolt illesztés
- egyenes illesztés, vagy
- illesztés mentes.

Az illesztés mentes csoportba olyan tapéták tartoznak, melyek egyszínűek vagy a mintájuk szemmel nem észrevehető, mert olyan apró.

A digitális panelek, melyek tekercsben és nem laponkénti kiszerelésben kaphatóak, tulajdonképpen olyan tapéták, melyek motívuma nem ismétlődik.

 

Az illesztés fogalma tapéták esetében

Ha a tapéta kapcsán illesztésről beszélünk, akkor elsősorban a tapéta minta futási hosszát értjük alatta, vagyis azt a magasságot, amelyen belül a teljes minta vagy motívum egyszer megismétlődik. De az illesztést nem mindig lehet pontosan meghatározni a motívum változása alapján, még akkor sem, ha az egyértelműnek látszik, hanem csak akkor, ha két csíkot látunk egymás mellé teszünk.

 

Honnan tudhatom meg, hogy a tapéta illesztéses?

A tapéta kiválasztásakor sokszor már a termékképről meg lehet állapítani, hogy illesztéses tapétáról van-e szó, de a tapétatekercs adatlapja alapján lehetsz biztos benne. A tekercs méretre, cikkszámra és anyagra vonatkozó információkon kívül a minta magassággal és eltolással kapcsolatban is az adatlap ad pontos felvilágosítást.

 

Az illesztési adatok jelentése

Az illesztés alapvetően centiméterben van megadva, és így nézhet ki:

64/0 vagy csak 64 cm, illetve

64/32 vagy 64/32 cm.

Az eltérő írásmód egyrészt a gyártói konvenciókkal, másrészt a mintaeltolás mértékével függ össze.

A futási hossz, amelyet néha mintamagasságnak is neveznek, az első érték mindkét példában: 64 cm. Ez azt jelenti, hogy minta 64 cm-ként ismétlődik.

Egyéb gyakori ismétlési méretek lehetnek 32/26/16/8 cm kisebb mintákhoz.

A második érték a mintaeltolás: /32 illetve /0

Ez az érték határozza meg. hogy az illesztés egyenes vagy eltolt.

Ha ez az érték hiányzik vagy nulla, akkor egyenes illesztésről beszélünk egyébként pedig eltolt illesztésről van szó.

Egyenes illesztés:             64      vagy    64/0 (cm)

Eltolt illesztés:        64/32 vagy    64/32 cm

Az eltolás mértékét a gyártó célszerűen a minta magasság tört részeként határozza meg, hogy kevesebb legyen a hulladék.

Abban az esetben ha az illesztés értéke 0 cm, az illesztés mentes tapétát jelent. Ez gyakran előfordul az egyszínű tapétáknál. Itt nem kell az illesztéssel számolni a vágásnál és a felragasztásnál.

 

Hogyan kell figyelembe venni az illesztést a tapéták felrakásánál?

A mintás tapétát a motívum folytonossága érdekében úgy kell feltenni, hogy figyelembe vesszük a minta hosszát és az eltolását. Így tudjuk biztosítani a következő csík tapétázásakor a minta folytonos  átmenetet a két tapétacsík között.

A minta futási hossza és adott esetben az eltolás határozza meg a következő csík vágási helyét, így a mintától függően bizonyos mennyiségű hulladék keletkezik.

A csík méretre vágása előtt először szemrevételezéssel vagy méréssel ellenőrizni kell, hogy hol van a minta kezdete. A csatlakozás meghatározása után ebből a pontból kell venni a fal magasságát, majd méretre vágni. A cél az, hogy a tapéta motívumai, formái csíkonként úgy helyezkedjenek el, hogy a minta az egyik tapétacsíkról a másikra folyamatosan vezessen át.

Az illesztés számformátumban jelenik meg, például 64/32 cm. A teljes minta futási hossza a példában 64 cm, egy következő csíkot kell ragasztani 32 cm-es eltolással.

 

Konkrét példával még jelentkezem.

 

Jó tapétázást kíván:

WallMaxx és csapata