A tapéta színhatása és színpszichológiája

Wallmaxx Webáruház
2023.07.05 18:00
A tapéta színhatása és színpszichológiája

A színek hatása – akár tapétán, falfestményen vagy máshol – változatos és lenyűgöző.

 

A színek érzelmeket azok pedig emlékeket és asszociációkat ébresztenek. Tulajdonságokat és jellemvonásokat is tükröznek, ezért színpszichológiáról vagy pszichológiai színhatásokról is beszélhetünk. Goethe sokat foglalkozott vele, és 1810-ben publikálta „A színek elmélete” című munkáját, amelynek számos pontja ma is érvényes. Mindenekelőtt az a tény, hogy a színek ideálisak a lakóterek kialakításához. De melyik szín a legalkalmasabb tapéta a nappaliban? Melyik tapéta szín illik kis helyiségekhez? És miért olyan könnyű egy fényesen tapétázott irodában dolgozni?

 

A tapéta színeinek pszichológiai hatásai

 

Az egyiknek a kedvenc színe, de a másiknak abszolút nem jön be. Különbözőek az ízlések, a színek által keltett hatások. A monokróm tapéták általában teljesen másképp néznek ki önmagukban, mint a különböző színű vagy mintás tapéták ügyes kombinációjával. Mindenesetre egyedi, a tudatalattit megszólító, érzéseket keltő, sőt hangulatkeltő helyiségek kialakítására is használhatók. A választott színtől függően a tapéta nem csak a szemnek, de a léleknek is balzsam. A védelmet keresők más tapétaszínt választanak, mint aki feltűnni szeretne. Ha nyugodt és csendes irodában szeretne dolgozni, tapétázzon megfelelő pszichológiai hatású árnyalatokban. Ha pedig helyiségeket szeretne elrejteni, használhat olyan színt, amely színpszichológiája miatt különösen alkalmas erre.

 Aki vidám, friss akcentusokat keres, vagy például nem egyezik meg párjával, az ritkán választ monokróm tapétát, és biztosan nem ragaszkodik csak egy színhez. Ha fontos, hogy megmutassa, mit kapott, tapétázzon speciális effektusokkal! A fényes tapétákat, az igényesen díszített mintákat és a dizájn tapétákat többnyire presztízstudatos emberek választják. A nemes szatén tapéta vagy a fémhatású tapéta pszichológiai szempontból is tökéletesen illeszkedik. A geometrikus tapéták, a vad minták vagy a fotótapéták illeszkednek oda, ahol az egyéniség és a kreativitás megéltjó a személyiségnek. A színek és az abszolút kreatív minták használatához való bátorság természetesen nem mindenkié, de a tapéta vásárlásában az a szép, hogy bármit megengednek.

 

Nagyobb, kisebb, magasabb...

 A meleg és erős színek, valamint a tapéta és a padló kontrasztjai jól illeszkednek a nagy helyiségekhez, mivel optikailag kicsinyíthetők a hangulat megteremtése érdekében. Színelméleti szempontból a sötét padló és a pasztell színű tapéta jó kombinációt alkot. A magas mennyezet sötét színekkel összenyomható, hogy jobban kitöltse a teret. Egy másik lehetőség, hogy a mennyezetet világos színűre tapétázzuk, a falakat pedig más színűre tapétázzuk, de a mennyezetig körülbelül 15 cm-es rést hagyunk, hogy ez a terület a mennyezet színével megegyező színű legyen. Az alacsony mennyezet viszont hamar elsöprőnek tűnik, és mindenképpen világos tapétaszínűre kell tapétázni, míg a falak élénk színűek és különböző színekben tervezhetők. Kis helyiségekben azonban kerülni kell a mintás tapétát, hogy ne tűnjön nyugtalannak. A hideg, kékes tónusok bevált tapétaszínként, tökéletes színhatást biztosítva kis helyiségekben. Ha azonban nincs elég fény a helyiségben, pszichológiai szempontból a zöld a jobb választás, mivel nem okoz összehúzó hideget.

 

Színek és hatásaik 

 

Természetes, földes színek

A barna és a földszín árnyalatai nagyon természetesnek tűnnek, és pszichológiai szempontból stabilitást, biztonságot és védelmet közvetítenek. A természetes anyagok és az anyatermészet társul ehhez a színhez. Jelenleg különösen népszerűek a lakóterekben, mert nyugtató aurájuk van.

Barna tapéták itt

 

Zöld árnyalatai

A zöld nem rendelhető sem meleg, sem hideg tónusokhoz, ezért harmóniát, nyugalmat és kiegyensúlyozottságot sugárzó középszín. A zöld tapéták harmonikusan és természetesen illeszkednek a saját négy falába, és egészséget és reményt sugároznak.

Zöldes tapéták itt

 

A sárga árnyalatai

A sárga tapéták a legvilágosabb színkörből származnak, és vidámságot, ösztönzött kommunikációt és pozitív hangulatot biztosítanak. A naphoz hasonlóan meleget sugároznak a lakóterekbe, és szinte bármilyen más színnel kombinálhatók.

Arany tapéták itt

 

Piros és narancs színek

Energikus, érzéki és domináns hatást keltenek a piros színű háttérképek, amelyekkel energiasávunk újratölthető. A vörösnek lelkileg is élénkítő, vitalizáló hatása van. A szín, amely gyorsan elsöprővé válhat a tapétákon, ha az egész helyiséget beborítják vele, a meleg tónusok közé tartozik, és a szeretetet, a szenvedélyt és az erotikát is jelez. A narancs is élénkítő hatású szín. Emellett életigenlő hatású, optimizmust és dinamizmust sugároz, de túl hangosnak is felfogható.

Piros tapéták itt

 

Kék árnyalatai

A kék a csendes, hideg színek egyike. Hűvösséggel és frissességgel, szélességgel és mélységgel, pihenéssel és ellazulással társul. A kék színű tapéták pszichológiailag nyugtató hatásúak lehetnek, és elősegítik a koncentrációt.

Kék tapéták itt

 

Fekete-fehér színként

A fekete-fehér segít strukturálni a helyiséget, kontrasztként használható a színes tapétacsíkokhoz, és elegánsnak és időtlennek tűnik. A fehér szoba színes ékesítésekkel jól hat képek vagy dekorációs elemek formájában, míg a teljesen fekete tapétás helyiség nem ajánlott. A sötét színű elszigetelt sávok azonban nagyon jól hatnak.

Fekete-fehér tapéták itt

 

 Jó munkát kíván:

WallMaxx és csapata