A sarkok és élek tapétázása helyesen

2023.06.06 18:00
A sarkok és élek tapétázása helyesen

A sarkok és élek körüli tapétázás kezdők és tapasztalatlanok rémálma, de egy kis gyakorlással és az utasításainkba vetett bizalommal az új tapéta pillanatok alatt felhordható!

 

A belső sarkokat és a külső sarkokat nem olyan nehéz tapétázni. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan kell ezt helyesen csinálni.

A tapéta megvan, a tapétázó eszköz készen áll, és Ön tele van energiával. Az első csíkok már a falon vannak. De mindenféle furfangos kihívás rejtezik egy szobában. Nehéz helyek, mint például mennyezet vagy ferde mennyezet, villanykapcsolók, radiátorok, konnektorok, ajtók és ablakok, biztosítékdobozok vagy sarkok, hajtások és élek, de ez nem ok arra, hogy bedobja a törölközőt!

 

1. A sarkok tapétázása mint kihívás

 A sarkok tapétázásakor az a kihívás, hogy egyetlen sarok sem tökéletesen egyenes és derékszögű, azaz pontosan 90°. Ennek ellenére a tapétának itt is egy vonalban kell lennie, hogy a végeredmény vizuálisan meggyőző legyen. Másrészt a legritkább esetben egy tapétacsík egészen a sarokig ér, és ritkán lehet tapétázni felfekvő hézagokkal. Ez a tapétázási mód azonban amúgy sem ajánlott: A sarkok soha nem teljesen egyenesek, ami csúnya hézagokat hagy a tapétában, ha a csíkok nem egy vonalban találkoznak.

Javasoljuk, hogy mindig húzzon át egy csíkot az élen, hogy a sarkot tapéta borítsa. A trükk az, hogy ne nyúljunk túlságosan át, hanem használjunk szűk, mindössze néhány centiméteres átfedést.

 

2. A belső sarok

 Amikor két fal találkozik egy szobában, az egy belső sarok. Nála a megfelelő szög belül van. Az általános szabály: A tapéta mindig a belső sarkokon túl kerül felhordásra.

  1. Tapétázza a falat a szokásos módon.
  2. Ha már nem lehet egy egész tapétacsíkot felragasztani a belső sarokig, mérje meg a fal fennmaradó szélességét.
  3. Ha a szélessége a sarokig kevesebb, mint öt centiméter, ragasszuk be a teljes csíkot a sarok köré (kezdje a másik faltól jöjjön, és fordítva tapétázza be a belső sarkot). Ha a fal szélesebb, vágja le a membránt ennek megfelelően.

Fontos: adjon hozzá 2-3 cm-t túlnyúlásként!

  1. Tapétázza a megmaradt darabot méretre vágva a belső sarok számára úgy, hogy a túlnyúlás átmenjen a sarkon. Nyomjuk a tapétát a sarokba széles spatulával vagy hasonlóval, hogy jól tapadjon a gyűrődéshez. Nyomja le a felesleget a szomszédos falon is.
  2. Vízmértékkel vagy vízmértékkel húzzon egyenes vonalat az új falra a tapéta szélességével megegyező távolságra, mivel a belső sarok, amely általában egyenetlen, nem megfelelő referenciapont a pozicionáláshoz.
  3. Igazítsa az új csíkot a tapétához, átfedve a túlnyúlással.

 

3. A külső sarok

 A külső sarkok és élek egy peremen vagy kiemelkedésen keletkeznek, és derékszögük kifelé mutat. Mint a belső sarok esetében, nyúljon túl a sarkon vagy a szélen, és ragassza fel a tapétát átfedéssel.

  1. Tapétázza a falat a szokásos módon!
  2. Ha már nem lehetséges a tapéta teljes hosszában a külső sarokig vagy élig ragasztani, mérje meg a falon a maradék szélességet, és ennek megfelelően vágja le a következő hosszt.

Fontos: Számítson 2-3 cm-t pluszba túlnyúlásként!

  1. Tapétázza le a levágott maradék darabot úgy, hogy a túlnyúlás az élen túl kerüljön. Hajtsa a tapétát a külső sarok vagy szél köré. Mivel ezek ritkán pontosan egyenesek, az átlapoló részt többször vágja ék alakúra, hogy ne alakulhasson ki ránc vagy horpadás.
  2. Ezután erősen nyomja le varrathengerrel vagy nyomólapáttal, különösen a szélek mentén.
  3. Vízmértékkel húzzon egyenes vonalat az új falra a tapétacsík szélességével megegyező távolságra, mivel az általában egyenetlen él vagy külső sarok nem megfelelő referenciapont a pozicionáláshoz.
  4. Igazítsa az új csíkot a papírhoz úgy, hogy teljes hosszában lefedje a vágott élt.

Tipp: Ha a külső sarok vagy szél nagyon egyenes, az új tapétacsíkot egy szintben is felhelyezheti. Biztonságot nyújt a vágott lappal végzett teszt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vízszintesség tartható anélkül, hogy az aljánál hézagok keletkeznének. Ha kétségei vannak, növelni kell az átfedést!

 

4. Vastag tapéta esetén

 A vastag tapéták, például a vinil tapéták vagy a faforgácsos tapéták túlnyúlása nagyobb kell legyen, mint a vékony papír vagy vlies tapétáké: 5-8 cm kell hozzá. Egyébként nincs különbség a belső sarkok vastag tapétával történő tapétázásában, és az utasításokat be kell tartani a fent leírt utolsó lépésig.

Vastag tapéta esetén az utolsó lépés az átnyúló csík felragasztása, és úgynevezett kettős varratvágás. Ezzel biztosítható, hogy az átmenet a lehető legkevésbe legyen feltűnő. A kettős varratvágás azon a területen történik, ahol a sarokba ragasztott lap és az új fal első lapja átfedi egymást. Szikével egyszerre vágja át az egymásra illesztett csíkokat. A vágás után távolítsa el a levágott széleket, kenje be ragasztóval a felső lapot, majd erősen símítsa le a csíkokat. Az eredmény: a vágás pontos; mindkét tapétacsík egy síkban találkozik.

 

5. Mintás módszer

 Ha sima, minta nélküli tapétát kell tapétázni a sarkon, nem kell figyelembe venni a mintás módszert. Ha azonban a falburkolat mintás tapéta, a projekt egy kicsit bonyolultabb. A fent leírt utasítások és azok egyes lépései azonban a mintás tapétákra is vonatkoznak.

Annak érdekében, hogy a mintát ne szakítsák meg a sarkok vagy élek, hanem hogy mindkét csík a lehető legsimábban folyjon egymásba, fontos, hogy a tapétát óvatosan és a lehető legkevesebb túlnyúlással vágja le. Ha lehetséges, a vágás soha ne menjen át közvetlenül a minta feltűnő pontján, hanem egy nem feltűnő területen. Így kevésbé észrevehető az egyik sávról a másikra való átmenet, ami általában nem fog igazán passzolni.

Javasoljuk, hogy a szoba legláthatóbb sarkában kezdje, és az utolsó csíkot a szoba legsötétebb részében fejezze be. Az első tapétacsíkot úgy helyezze el, hogy az legfeljebb 1 cm-rel túlnyúljon a sarkon. Ily módon a mintának csak egy minimális része nyelődik el a következő csík rögzítésekor. A többi sarknál a csíkokat a szélességnek megfelelően kell levágni. Ismét a túlnyúlásnak a lehető legkisebbnek kell lennie. Ahelyett, hogy a sarok után új tapétacsíkot tapétáznánk, az utolsó vágott csíkját ragasztjuk. Ezt egy függőleges vonalhoz kell igazítani, nem a sarokba. A következő csíkot ehhez illesztjük, így a tapétaminta a lehető legkevésbé szakad meg.

 

6. Következtetésünk

 A sarkok és élek tapétázása egy kis gyakorlással könnyen legyőzhető kihívás. A tapétázandó falfelületek tervezését, felosztását, valamint a tapétacsíkok kivágását át kell gondolni. Általánosságban elmondható, hogy a tapéták soha nem illeszkedhetnek egymáshoz a sarkokban, hanem átfedéssel és az éleken túl kell tapétázni. A belső sarkokra és a külső sarkokra vonatkozó utasítások alig különböznek egymástól. A vastag tapéták és a mintás tapéták speciális esetek, ahol a sarkok és élek tapétázása kicsit igényesebb.

Legyen bátor, meg tudja csinálni!

 

Kiegészítőinket itt találja

 

Jó munkát kíván:

WallMaxx és csapata