MARBURG története

Wallmaxx Webáruház
2022.09.22 16:00
MARBURG története

A Marburger Tapetenfabrik Európa egyik legrégebbi tapétagyártója, termékeit „Marburg Wallcoverings” márkanéven értékesíti. A Marburger Tapetenfabrik kifejlesztette az első szabadon ismétlődő mintás tapétákat, szövet és vinil tapétákat, valamint a vlies tapétákat.

Történet

A Marburger Tapetenfabrik nagymértékben családi vállalkozás és az ötödik generáció tulajdonában van. 1845-ben Johann Bertram Schaefer belsőépítészetre szakosodott vállalkozást indított Marburgban és 1879-ben kezdett tapétákat gyártani. A cég székhelye Marburgban volt egészen a második világháború kezdetéig. A cég központja az 1950-es évek óta Kirchhainban található. Minden tapéta és falburkolat kizárólag itt készül.

A Marburger Tapetenfabrik több mint 4000 különböző tapétát készít. A kollekció elsősorban a közép- és felső árszegmensben található. A Marburger Tapetenfabrik gyártja a legnagyobb mennyiségben modern, vlies tapétákat a világ összes tapétagyártója közül.

A Marburger Tapetenfabrik technológia-alapú falburkolatairól is jól ismert, amelyek képesek blokkolni a röntgensugárzást és az elektromos szmogot. Ezt a koncepciót a hibamentes tapéta létrehozására fejlesztették tovább.

A Marburg Wallcovering termékeket 80 különböző országba exportálják. Az EU-tagországokon kívül a legfontosabb exportországok az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Az új évezred elején a Marburger Tapetenfabrik kiadta az első Ulf Moritz tapétakollekciót. Ezt Luigi Colani, Werner Berges, Karim Rashid és Zaha Hadid kollekciói követték.

 

Környezetvédelem és fenntarthatóság

Minden Marburg tapétát a RAL-GZ-479 szabvány szerint gyártanak 1991 óta. A RAL kritériumokat a Német Tapétagyártók Szövetsége dolgozta ki a Marburger Tapetenfabrik kezdeményezésére.

E szabványok egyik példája a vállalat termikus utóégetési eljárása, amely szinte maradékmentes füstöt állít elő. A Marburger Tapetenfabrik 1998 óta hulladékhőt is használ hőtermelésre (zárt anyagciklus). Ezen kívül a hulladékok elszállítására külső szakemberekkel szerződtek.

A Marburger Tapetenfabrik az egyetlen tapétagyártó 1990 óta, amely elnyerte az EN ISO 9001 (minőségirányítási) tanúsítványt. Minden évben kötelező külső auditok értékelik, hogy a vállalat megtarthatja-e ezt a tanúsítványt. Az EN ISO 9001 által meghatározott szabványok között szerepel a minőségiügyi stratégia és termékfejlesztés, ökológiai célok, az ökológiai szempontok beépítése a gyártási folyamatba, valamint a hulladékanyagok környezetbarát ártalmatlanítási módszerének fejlesztése.

 

Innovációk

1990   Patent – festhető texturált dekor vlies/papír, első vlies falburkolat

1992   SuproNova – texturált profil, PVC vagy lágyító nélkül (szabadalmazott)

1996   EMV árnyékolópapír – béléspapír elektromágneses mezők blokkolására, TÜV jóváhagyással

2017   Star LED – tapéta és fénykibocsátó diódák szintézise

 

Együttműködés művészekkel és tervezőkkel

1954   New Apartment – az első kis grafikai mintákkal rendelkező kollekció, amely a második világháború után jelent meg (Prof. Hans Leistikow)

           New Form – az első absztrakt szövet papírkollekció, tervezte: Elsbeth Kupferoth

1972   X-art falak – tapéta többszörösei híres művészektől: Allen Jones, Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely, Paul Wunderlich, Werner Berges

1997   Janosch – a híres gyermekíró gyűjteménye gyerekszobákba

2000   Ulf Moritz 1 – az avantgárd dizájn fénypontjai

           The Paper with the Mouse – gyerekszoba kollekció a „Program az egérrel” című tévésorozat alapján

2001   Felix – a „Felix” játéknyulat bemutató gyerekkönyv-sorozat licencelt gyűjteménye

2001+ Art BordersRJ Anuszkiewicz, Ulf Moritz, Karim Rashid , Werner Berges Art, Luigi Colani , Zaha Hadid művészkiadásai

 

Díjak

2004 – Hessen Champion (Hesseni Munkaadók Szövetsége)

2005 – Középvállalkozások Nagydíja (Großer Preis des Mittelstandes - Oskar-Patzelt Alapítvány)

2006 – Innovációs díj az AIT építészeti magazintól

2006 – Az év cége (Eurodecor 2007)

2007 – Középvállalkozások Nagydíja (Großer Preis des Mittelstandes - Oskar-Patzelt Alapítvány)

2007 – Gyakornoki pecsét a GCIC, Észak-Hessen

2009 – Középvállalkozások Nagydíja (Großer Preis des Mittelstandes - Oskar-Patzelt Alapítvány)

2010 – Innovációs díj az AIT építészeti magazintól

2010 – A 2011-es Német Formatervezési Díjra jelölték, Frankfurt am Main Kiállítás

2012 – Oskar-Patzelt Alapítvány kitüntetése

 

Tapéták itt találhatók

 

Jó tapétázást kíván:

WallMaxx és csapata