Hulladekkezeles

2023.06.09 17:30
Hulladekkezeles

Mi a teendő a tapéta maradékokkal?

A felújítási munkák elkészültek, az új tapéta a már szárad a falon...

De mi a teendő a maradék tapétával és a falakról korábban eltávolított, régi tapéta maradványokkal? Ezt a kérdést gyakran felteszik a díszletváltás során, és sok spekulációt hagy nyitva.

 A maradékot el lehet-e dobni a háztartási hulladékkal, azaz a maradék hulladékkal, vagy a papírhulladékba és a sárga zsákba lehet tenni? Nagyméretű hulladékot kell igényelni a tapéta ártalmatlanításához, vagy autóval kell az újrahasznosító központba vinni?

Ebben a cikkben tisztázzuk, hogy mely hulladékokról van szó, és hová szabad a tapétát elhelyezni. A maradék kidobására is mutatunk egy alternatívát. Jó szórakozást olvasás közben!

  

A maradék tapéta hulladékpapírral együtt selejtezhető?

 A válasz: Nem!

 A tapéta úgy néz ki, mintha papírból lenne, és az állaga szerint is annak tűnik. Ezért habár nyilvánvaló az az ötlet, hogy a tapétahulladékot a papírhulladékba helyezzék. De ez rossz gondolat! A falburkolatok többnyire papírból készülnek, de nem kizárólagosan! A papírtapéták mellett vinil tapétákat, vlies tapétákat, szatén tapétákat, textil tapétákat és sok más, pamutszálból vagy szintetikus szálból készült tapétát is használnak. A műanyag tapéták PVC-t tartalmaznak, amelyet soha nem szabad a papírhulladékkal együtt kidobni! Ezen kívül vannak a ragasztómaradványok, amelyek szintén nem tartoznak a papírhulladékba.

 

Ezenkívül a tapéták vízállóak. Bár ez nagyon praktikus a falon egy gyerekszobában, de a papírhulladék újrahasznosításban kifejezett hátrány! Az újrahasznosítás közben a papírt feloldják vízben, hogy a kapott pépből új papírt nyerjenek ki. Ez a sima papírtapéta esetén sem lehetséges a vízben oldhatatlan tulajdonsága miatt. A faforgácsos tapétában feldolgozott apró fadarabok, valamint a papírhulladékkal együtt-nem-újrahasznosítható mikro műanyagok vagy festék- és pasztamaradványok szintén kizárják az újrahasznosítást.

 Tartsa távol a kezét a papírkukától, és ne dobja a maradék tapétát a papírhulladékba!

 

Mi a teendő a régi tapétával?

A környezet védelme csak szelektív  hulladékkezeléssel lehetséges. Nem mindegy tehát, hogy régi, szakadt, festék- vagy pasztamaradékos tapétáról van szó, vagy a felújítási munkálatokból visszamaradt új, használaton kívüli tapétatekercsről van szó.

 Alapvetően:        A tapétahulladékot a kommunális hulladékkal együtt kell ártalmatlanítani!

 

Tipp: Főleg társasházakban fontos, hogy a közös kommunális kuka fokozott használatáról előzetesen tájékoztassák a szomszédokat, nehogy baj legyen abból, hogy a tapéta hulladékhegytől nem lehet megközelíteni a szemeteskukát.

 

Nagy mennyiségű maradék tapéta esetén jobb, ha a központi szemétszállító szolgáltatást nem veszi igénybe, hanem maga viszi a helyi hulladékgyűjtőközpontba. Ott gond nélkül leadható a tapéta. Az, hogy felszámítanak-e díjat, az helyiségtől és a létesítménytől függ.

 

A tapétamaradványok speciális szemeteszsákokba is tehetők. Egyes városokban kifejezetten felújítási munkákhoz vásárolhatók ilyen táskák és tasakok. Egyszerűen az utcán lévő maradék szemétgyűjtő mellé teszik őket, amikor a háztartási hulladékot felszedik. A megsemmisítésre szánt nagyméretű hulladékhoz nem kell igényelni.

Figyelmeztetés:  A tapéták nem kerülhetnek a sárga zsákba vagy a sárga kukába!

 

A tapéta kidobásának alternatívája

 

Ha az új tapétának a felújítás után olyan részei maradtak meg, amelyek még nem voltak a falon, és nincsenek beszennyezve pasztával vagy festékkel, akkor ezek felhasználhatók kézműves munkára és dekorációra. Régi virágcserepeket lehet ragasztani velük, a következő születésnapi ajándékokat becsomagolni vagy képkereteket megtölteni velük. Esetleg kisebb bútorokat felújítani… Habár ehhez az öntapadós fólia ajánlott igazán.

 

Legyen szó vászon tapétáról, tapétából készült karácsonyi csillagokról vagy bútorokon való újrahasznosításról – ezzel az alternatívával a régi tapétatekercseket és a megmaradt tapétákat nem kell ártalmatlanítani, mivel észszerűen felhasználhatók.

Tipp: Ha még mindig nagy mennyiségű fel nem használt papírtapétája van, a helyi óvodák és napközik szívesen fogadnak adományt. A falburkolatok segítségével kézműveskednek vagy ráfestenek a gyerekek.

 

Összefoglalás

 

Ha újra tapétázni szeretne, a megmaradt tapétát mindig környezetbarát és szakszerű módon ártalmatlanítsa. A felhasznált anyagok, valamint a festék- és pasztamaradékok miatt a tapétát nem szabad a papírhulladékkal vagy a sárga zsákkal együtt megsemmisíteni, hanem a kommunális hulladékkal együtt, vagy az újrahasznosító- vagy hulladékgazdálkodási központon keresztül kell megsemmisíttetni. Alternatív megoldásként a megmaradt tapétatekercs felhasználható dekorációhoz és kézműves munkákhoz, vagy jó célra adományozható.

 

Jó munkát kíván:

WallMaxx és csapata